The Proptech Brief — Februar

Store penger leter etter god proptech. Dette snakket vi om på årets første Proptech til Frokost. Og alle de feteste overskriftene fra norsk og global proptech den siste tiden.

Økosystem på steroider. Tech-afficionadoer, eiendomsjunkier, bærekraftsnerder og urbanisme-fans fant sammen på Proptech Norway-arrangementer i fjor. 2023 blir like hyggelig og enda mer faglig.

SISTE FRA PROPTECH NORWAY / FREMTIDENS KONTOR & BOLIG/ SMARTE BYGG & DRIFT / MARKED & REGULERING / SMARTE BYER / BRANSJESNAKKIS / BÆREKRAFT

Suveren lineup på Det siste måltid-utgaven av Proptech til Frokost — med 200 morgentrøtte proptechfolk i atriumet på Mesh.

Full nyttårsfrokost på Mesh

Det var overbooket og summende fullt hus da Proptech Norway, Estate og Mesh inviterte til årets første frokost. Takk til alle som kom! Vi anbefaler å sjekke ut Estates liveblogg fra seansen.

🙏Caroline Krefting og Pierre Puggaard i Carucel Eiendom delte hvordan de bruker tech til å bygge verdi ($) med et community-lag på toppen av eiendom. 🍽Lene Busund om hvordan Höegh Eiendom bygger positiv leietageropplevelse ved å samle tjenestene i den nye appen til Izy og Carl Edvard Endresen. 💸Rune Augenstein i vår nye partner Smedvig snakket med vår egen Proptech-Jesus Henrik Botten Taubøll om den globale investeringstemperaturen, med hint om seriøs venturekapital fra Stavanger snart. 🏙Og Mathis Grimstad i Stor-Oslo Eiendom om hvordan visualisering og 3d-modellering av nabolag og hele byer kan redusere dyre planprosesser med flere år.

Spesiell takk til årets frokostpartnere i Brækhus, LAFT, 4Service og Izy . Neste frokost i slutten av mars!

Smedvig ny Proptech Norway-partner

🙏Smedvig ønskes hjertelig velkommen som ny partner i Proptech Norway.

-Smedvig er en dynamisk eiendomsaktør som sitter på alle sider av proptech-bordet, og er en naturlig fit for nettverket. Med sin sterke posisjon i eiendom og equity i bunn, vil de bidra mye med sin teknologikompetanse og muskler til å løfte frem solide produkter og tjenester, sier daglig leder Daniel Butenschøn i Proptech Norway.

Det Stavanger-baserte familiekontoret med røtter i offshore tror at fremtidens eiendomsselskap må ha oppdatert kunnskap om bærekraft, men også sitte tett på teknologiutviklingen. Det er en av grunnene til at de selv startet proptech-selskapet Veni.

-I Smedvig er vi opptatt av å være tett på teknologiutviklingen både med hensyn til digitalisering av byggene våre, men også når det gjelder å kunne foreta investeringer i interessante selskap, sier sier direktør for teknologi og innovasjon i Smedvig, Rune Augenstein.

-Propetch Norway gir oss tilgang til både et nasjonalt og internasjonalt nettverk av investorer og startup-selskaper, det var derfor naturlig at vi ble partnere.

Sjekk ut de nye nettsidene våre nå!

Ny nettside: Les mer om medlemskap og partnerskap i Proptech Norway

Proptech Norway har fått nye nettsider. Der oppdateres dere på hva Proptech Norways nettverk holder på med:

🥂Sjekke ut kommende arrangementer

👨‍👩‍👦‍👦Lese om Proptech Norways partnere & medlemmer

🏡Oppdatere dere på våre prosjekter og arenaer

📰Tegne dere til nyhetsbrev og eventlister

👉👉👉Og ikke minst melde tegne dere til et medlemskap eller diskutere et partnerskap i Proptech Norway.

Gode dager i Unloc for tiden, toppet med en fersk Nordic Proptech Award.

Unloc tok pokalen i Nordic Proptech Awards

Unloc tok hjem 🏆 i Property Management-klassen under utdelingen av Nordic Proptech Awards 2023 i Stockholm 7 februar. Les mer: Fra krise og nedbemanning til prestisjetung proptech-pris.

👏Kudos til de sterke norske finalistene på tvers av klasser: Findable, Tørn, Spacio (dataTrees), Svenn, InfoTiles Digital Water, Carrot og Neowit. Future so bright 😎

Sjekk ut alle vinnerne i Nordic Proptech Awards 2023 — og ta kontakt med oss dersom dere vil settes i kontakt!

Det nordiske samarbeidet står sterkt i proptech: 150 proptech-kjennere deltok i forbindelse med utdelingen på et todagers-symposium om nye forretningsmodeller og investeringsstrategi i Kista Science Tower utenfor Stockholm.

Ferske radiotryner. Jonas Brynildsen og Cathrine Dehli

Abonner på Proptech til Frokost-Podden

🙉Gründere på eteren. Jonas Brynildsen i Sunday Power og Cathrine Dehli i Celsia er nye ansikter ut i Podcasten Proptech til Frokost — et samarbeid mellom Proptech Norway og Estate Media (hør alle episodene og abonner her for å få dem rett i postkassen).

🎙Episode 20: Jonas Brynildsen, Sunday Power. På første Proptech-frokost for litt over et år siden kom to veltalende gründere med et løfte om å bygge, investere i og eie solcelleanlegg på store, flate, ubrukte tak — ta all risikoen og dele oppsiden med gårdeierne. Så kom strømkrisen. Som å selge isbiter under en hetebølge? (Lytt her)

🎙Episode 19: Kathrine Dehli i Celsia. “Hvis du tenker at du ikke blir truffet av bærekraftsrapportering før 2026, så er du for sent ute!”. Celsias programvare for bærekraftsscoring snur hoder. Fordi nettet snører seg rundt eiendomsbransjen og ny bærekraftsregulering vanskeliggjør grønnvasking av porteføljen og presser forretningsmodellene. “Bærekraftsrapportering har vært frivillig, nå blir det hard law”, sier Kathrine Dehli (Lytt her)

Bruk noen minutter på surveyen fra SINTEF for å komme med på AEC-kartet

Vil du på kartet?

👓SINTEF leder et europeisk forskningsprosjekt for å kartlegge oppstartsselskaper i bygg- og anleggsbransjen. Målet er å kartlegge tech som brukes og utvikles i AEC kontekst, og i tillegg mulige koblinger mellom akademia og start-up miljøer.

Hvis dere vil være på kartet bruker dere 9 minutter på å scanne qr-koden og besvare surveyen, innen 1 mars.

FREMTIDENS KONTOR & BOLIG / SMART BYGG & DRIFT / MARKED & REGULERING / SMARTE BYER / BÆREKRAFT

“In a boy-band comeback that nobody asked for, the bosses are returning to the office and making it clear that they wear the pants” (WSJ)

🏀Døgnåpne cocktailbarer. Minigolf. Basketballbaner. Arbeidsgivere går over bord for å lokke arbeidere frivillig tilbake til kontoret (Propmodo).

🛎Digitaliseringen av kundeopplevelse fortsetter: Carucel har hentet Numa Group til Norge for å lage heldigitalt leilighetshotell på Frogner (Vårt Oslo og Eiendomswatch)

👟Kvinner & Klær (hører dere, fagpresse?!) med bra sak om hvordan stadig flere søker sosiale boformer, med kudos til Heime og Obos Living Lab (KK)

🐦Det kjipeste med remote-arbeid er å bli remote-sparket— med laptopen på fanget og undulaten som trøst (New York Times)

📎Diger internasjonal undersøkelse viser at selskaper kaster harde penger på fleksible kontorløsninger og kutter hardt i reiseutgiftene (Skift)

📊Selv om færre coworkingsentre i Norge driver lønnsomt, har Vogl troen på at mer spesialisering skal hjelpe markedet fremover (Eiendomswatch)

🖼Husker dere pandemien, da forstedene var hot commodity? Nå vil folk bo nærmere byen igjen (Globest)

🏧Ny forretningsmodell: Santander med gratis co-working i spanske bankbygninger. Banker gjør lite de ikke regner hjem (Ben Tannenbaum)

🌲Evergreen Coliving bringer nye boligformer til Krohnstad-bygg i Storgata (Estate)

FREMTIDENS KONTOR & BOLIG / SMART BYGG OG DRIFT/ MARKED & REGULERING / SMARTE BYER / BÆREKRAFT

Eiendomspar skal bruke Consigli til å dempe kostnadene for luksushotellet Hobo (DN)

🤖…ved hjelp av ChatGPT, som Consigli nå tar i i bruk på egne data (FA)

🎓Hathon er kroneksempelet på ROI for et smart bygg, i denne rapporten fra Smart Building Certification (SMB)

🔫Tommy Hagenes meldte at SD-anlegget er modent for skroting! Det syntes andre personlig ikke så mye om i månedens deiligste proptech-duell (Nemitek), med svar (“Nei”) fra Rambøll (Nemitek)

🔋…I relatert sak vises det hvordan Paal Kahrs Eiendom har redusert strømbruken i bygg med 25 prosent med Energy Control og Airthings (Energy Control)

�Mikrolæringstjenesten Unifractal, som lar deg scanne objekter og lære om dem, skal inn i Obos Living Lab (Linkedin)

📻Live from Las Vegas: 3 år etter lanseringen er Matter i ferd med å bli standarden som samler alle sensorene og dingsene under en paraply (Nemitek)

🌊Mitigrate, som lar banker og forsikringsselskaper predikere og risikere klimarisiko på eiendom, namedroppes i bra insurtech-artikkel (Plug and Play)

☔…god og overførbar kanadisk artikkel om hvor vilt uforberedt eiendomsbransjen er på ekstremvær og klimaregulering (The Globe and Mail)

✏Laiout og SINTEF landet 10 millioner fra Forskningsrådet for prosjekt i parametrisk design (laiout)

🗝Informativt annonsørinnhold om hvordan Defigo hjelper Dr Dropin med smidigere og nøkkelfri adgangskontroll (Estate)

🤺NEMEET, plattformen for eiendomssøk og en stayer i norsk proptech, tar omsider skrittet over svenskegrensen (Estate)

💇‍♂️PBL Pivotal, som eies av de norske boligbyggelagene, tar forvaltningsverktøyet Hårfagre ut på det store, norske markedet (Estate)

⛈Zensias sensorer som overvåker sluk og regngater blir del av Telias startupakselerator (Zensia)

🧲Airthings med ny app — vil ikke bare måle luften, men hjelpe deg endre den (Nemitek)

🖼Veivesenet følger opp pilotprosjekt med rammeavtale for Energy Control om energibesparing i bygg i hele porteføljen (Bygg.no)

🎖Proptech-veteran Sjur Usken hopper av babyen Clevair og fortsetter med spinoffen Smart Plants — som automatiserer energisystemene i fabrikker (Shifter)

FREMTIDENS KONTOR & BOLIG / SMART BYGG OG DRIFT / MARKED & REGULERING/ SMARTE BYER / BÆREKRAFT

🔍Norge er startupverdens aller best holdte hemmelighet, mener Pascale Davies. Men er det lurt å være en hemmelighet hvis det betyr at du ikke oppdages? (Euronews)

💸Tøffere tider for proptech-finansiering nå, sier Henrik Taubøll, samtidig som store nye fond som Proptech1 og Fifth Wall har festet blikket på Norge (FA)

📜På Proptech til Frokost kom nyheten om at de unge folka i miljøsertifiseringsplattformen Kvist har hentet 17 mnok — med DNB Ventures, Arkwright X og kunden Stor-Oslo Eiendom i spiss for en valuering på 80 mnok (Shifter og Estate).

🎈Petter Stordalen går inn i Marketer-selskapet Plot.ai, som gjorde en emisjon på 7,5 millioner (Estate)

🚀Proptech Norway-grunnlegger Anders Mjåset, Spacemaker-høvding Anders Kvåle og Kahoot!-far Johan Brand blant gründerne som selv er blitt (proptech-)investorer (FA)

🌼Pollenvarslerne i Airmine har fått euro fra Det europeiske romfartsseteret ESA til å utvikle satelittbasert pollenvarsling i Norge (TU)

🔑Nordic Proptech Awards-vinner Unloc har tegnet storavtale i Danmark — og er i følge ryktene på randen av noe stort i UK (FA)

🛋IOT-markedet for bygg er på oppvarmingens vei , og er nå over enn 2019-nivået (SecurityWorldMarket)

♠Røkke pløyer 300 millioner inn i tidligfaseselskaper - i det markedet bremser (DN)

🏌️‍♂️I dagens marked må proptechselskaper bli mye bedre på å pitche (Propmodo)

FREMTIDENS KONTOR & BOLIG/ SMART BYGG OG DRIFT / MARKED & REGULERING / SMARTE BYER / BÆREKRAFT

🏭Speiz’ plattform for logistikkarealer topper langliste over norske selskaper investorer bør ha på radaren (Startup Stash), og co-gründer Paulius Kvedaras skiver godt om SaaS-løsninger for logistikk (Business Leader News)

⛷Oslo på glimrende 6. plass i tung rangering av smarte byer (Smart Cities World)

🌵Kan plantiden i store byutviklingsprosjekter kuttes med flere år gjennom bim-modeller av hele nabolag og byer slik AugmentCity har laget i Hovinbyen? De har i hvert fall fått med seg kommunen på pilotprosjektet (Estate)

👩‍🎓👨‍🎓Proptech is going somewhere. Prestisjeuniversiteter som Columbia nå med egne proptech-programmer for å løse eiendomsbransjens største - og minste — problemer (Commercial Observer)

🚴‍♀️🚴‍♂️Wanda går sammen med Schibsted om å utvikle mikrolagringstjenesten sin med ny markedsplass for sykler — men ikke hvilke som helst sykler, liksom (Shifter)

🌀Bygrs løsning for sømløs tilvalgs- og endringshåndtering i byggeprosesser gikk til Sverige i fjor høst, og har landet sin andre storkunde (Estate)

🏡Mestergruppen skal bruke Placepoint som verktøy til å ta stilling til mulighetene og lønnsomheten i boligprosjektene sine (Salg24)

FREMTIDENS KONTOR & BOLIG/ SMART BYGG OG DRIFT / MARKED & REGULERING / SMARTE BYER / BÆREKRAFT

Vill reise. Klimateknologi har motstått tyngdekraften og vokst eksponensielt i 2022 (Holon IQ)

👏Overskuddsvareplattformen Tørn feirer at de har reddet 500 tonn byggevarer fra å havne på dynga (Shifter)

🚮…og at det blir forbudt å kaste overskuddsvarer, i tillegg til en rekke andre klimatiltak fra godstoget EU som får taksonomi-compliance til å fremstå som ytterst nødvendig (Alexander Haneng)

🌞Klima- og miljødepartementets NZEB-veileder og Energikommisjonens rapport underbygger solkraft og solceller på bygg fremover (Estate)

♻Sirken med første selvbetjente ombruksbutikk (altså, kontainer) i Oslo, på Veidekkes byggeplass i Frysjaparken, med minister på plass (Bygg.no)

🌊Flom er ikke den eneste risikoen bygninger får fra øsregn (Propmodo)

🌈Svenskene ligger milevis foran oss på klimamål for bygg. SINTEF mener regulering må tette gapet (Nemitek)

😎Få skyer på horisonten for solselskapet Sunday Power (Eiendomswatch)

3500 abonnerer på Proptech Brief. Tegn deg gratis her (eller videresend lenken til andre) for overskriftene om hvordan bærekraftig teknologi endrer måten vi bygger, drifter og omsetter byggene våre.

--

--

Network of companies and organizations furthering the sustainable development of cities - one building and neighborhood at a time.

Get the Medium app

A button that says 'Download on the App Store', and if clicked it will lead you to the iOS App store
A button that says 'Get it on, Google Play', and if clicked it will lead you to the Google Play store
Proptech Norway

Network of companies and organizations furthering the sustainable development of cities - one building and neighborhood at a time.